Kasteel Des Portes

De kastelen van Mainsat

Mainsat kent twee kastelen; een in het centrum van het dorp dat eeuwenlang toebehoorde aan de familie La Roche Aymon, verwant aan de eigenaren van het kasteel Saint Maixant.

Maar het kent ook nog een ander kasteel, wat minder indrukwekkend, maar ook oud; het kasteel Des Portes, eeuwenlang (400 jaar)in het bezit van de familie Durat, een heel bekende familie in militaire kringen. De families van Durat en die van La Roche Aymon lagen nogal eens met elkaar overhoop.

Het kasteel des Portes werd in de twaalfde eeuw gebouwd door de familie Durat.

 1. Antoine Durat Heer van Des Portes, trouwt in 1442 en heeft één zoon, Jean Durat.
 2. De eerste Jean Durat, Heer van Des Portes, stalmeester en kamerheer van Hertog Charles de Bourbon.
 3. De tweede Jean Durat; heer van des Portes werd baljuw van Combrailles op 2 januari 1536 en in 1589 ridder in de orde van de koning. Hij trouwt op 18 juli 1566 met Jacqueline de Coligny, weduwe van Gilbert de Luchat, Heer van Thuret,. Uit dat huwelijk wordt Gilbert geboren.
 4. Gilbert Durat, Heer san Des Portes, stalmeester, beheerder van de bossen (1596) en baljuw (1597) van Combrailles, lid van de kamer van de koning. Hij huwt 23 mei 1596 met Marguérite de Veilhan, dochter van de Baron van Marigny en Madeleine de Boffignac. Daaruit woden Gabriel (erfopvolger) en Jean geboren. De laatste vormt de tak van de familie Ludaix.
 5. Gabriel de Durat, stalmeester en Baron van la Cellette, baljuw van Combrailles.
 6. De derde met de naam Jean Durat, stalmeester, Heer van Saint-Mion, in 1632 lid van het regiment St. Hilaire, huwt op 13 mei 1637 Françoise de Luchat, dochter van Jean de Luchat, Heer van des Landes en Catherine de Montignac. Uit hun wordt geboren François.
 7. François de Duratn, Heer van Rocheneuve en Ludaix. Hij wordt op 21 januari 1669, bevestigt in de adelstand in opdracht van de intendant van Moulins. Op 14 april 1665 huwt hij Renée de Chambon, dochter van Sebastien, heer van Deux-Aigues en Anne Amfreville. Uit dat huwelijk wordt Sebastien geboren.
 8. Sebastien de Durat, stalmeester, Heer van Ludaix, Marcillac en Bourbonnais, en het diocèse van Clermont. Hij huwt op 12 januari 1696 met Marie de Rollat, dochter van Louis, Heer van Brugeac en Marzat, en Marie de Murat. Uit dat huwelijk worden geboren;
  1. Op 20 juli 1697 François, Heer van Ludaix, lid van de koninklijke garde, ridder in de orde van Notre Dame de Mont Carmel en in de orde van Saint Lazare van Jeruzalem
  2. Balthazar
  3. Jacques, die geestelijke werd
  4. François-George
  5. Marguérite, Vrouwe van Des Portes de Ludaix
  6. Antoinette
  7. Marie
  8. Jeanne
 9. Jean-François, Hertog de DURAT, Marschalk, nam deel aan de verovering van het eiland Grenada waarvan hij in 1779 gouverneur werd.

Duur huwelijken ging het kasteel Des Portes over naar de hertogen vaan Arfeuille (heer van het gelijknamige kasteel nabij Felletin) aan de familie van Beaucaire, vervolgens de familie Bonnevie de Pognat waarna het in 1974 werd aangekocht door de gemeente Mainsat.