Sterren kijken slot

In boeken wordt veel onzin geschreven over het maken van een bestek. Sterren schieten kun je alleen bij schemering. De horizon moet nog zichtbaar zijn en de sterren ook. Die tijd is over het algemeen, zeker in de tropen, erg kort. Je kunt dus hoogstens twee keer per dag sterren schieten. Als een bekende schrijver een kapitein de stuurman opdracht laat geven om midden in de nacht een sterbestek te maken, schrijft hij dus onzin.

Om deze tijd (februarie) kun je bij helder weer heel goed de planeet Venus waarnemen. Venus wordt niet voor niets de avondster genoemd. Venus is erg helder en hij schittert niet.

Ik vind het altijd erg leuk om 's-avonds de sterrenhemel te bekijken. Omdat het al weer heel lang geleden is dat ik een sterbestek heb gemaakt was het schrijven van deze serie ook voor mij weer een leuke opfrissing.
Ik hoop dat jullie nu met een andere blik naar de sterren kijken. Het maakt altijd een leuke indruk als je tegen iemand midden in de nacht kunt zegen waar het noorden is. Een snelle blik op de Poolster en je weet het.