Emigreren naar Frankrijk

 

Als je naar het Tv-programma "Ik vertrek" kijkt lijkt iedere Nederlander van emigratie te dromen. En iedereen gaat slecht voorbereid op pad. Nu is een programma niet interessant als alles goed gaat. Dus worden er de slecht voorbereide emigraties uitgelicht. Maar toch ben ik heel wat slecht voorbereide mensen tegengekomen. Ik ben een fiks aantal jaren lid van de stichting "Raad en Daad" geweest en ben daar heel wat mensen tegengekomen die er wel heel erg gemakkelijk over dachten. Als je emigreert, zorg er dan in hemelsnaam voor dat je de taal een beetje beheerst. In het buitenland is beheersing van vreemde talen niet zo gewoon als in Nederland. Films worden hier bijvoorbeeld niet ondertiteld, maar na gesynchroniseerd. Dus komen, ik spreek nu over Frankrijk, veel Fransen nooit in aanraking met vreemde talen. Zeker de ouderen spreken vrijwel geen Engels of Duits. Met de jongeren gaat het wat beter, maar ook dan is het dikwijls behelpen. Bovendien waarderen de Fransen het erg als je probeert hun taal te spreken. Er zijn in Nederland vele mogelijkheden om vreemde talen te leren en dat hoeft helemaal niet duur te zijn. Denk bijvoorbeeld aan de "Alliance française". Die geven heel overal cursussen. Kijk eens op:  https://www.alliance-francaise.nl/

Beheers je de taal een beetje, probeer dan je project op schrift te stellen. Je moet een idee hebben waar je in Frankrijk naar toe wilt en wat je er wil doen. Ga je na je pensioen naar Frankrijk, dan is je insteek heel anders dan als je met een jong gezin naar Frankrijk vertrekt en er je brood wilt verdienen. De een zoekt een rustig plekje op het Franse platteland, de ander zoekt juist een dorp of stad om er een beroep uit te oefenen. Wij wonen in de Creuse, en heel wat mensen denken dat als je naar Frankrijk emigreert, je dan vanzelfsprekend naar de Provence gaat. Neem in het laatste geval dan een flinke zak met geld mee.
Er zijn dure en goedkope streken. Zoek je een toeristische streek, dan kom je veel duurder uit dan in een rustige streek. En denk nu niet dat de rustige streken niets te bieden hebben. Bekijk op deze site het artikel over de Creuse maar eens. Hier kun je voor € 150.000 een behoorlijk huis met een grote tuin kopen. In de Provence betaal je al snel drie keer zo veel.

Wil je in Frankrijk een beroep uitoefenen, neem dan eens contact op met de Frans-Nederlandse kamer van koophandel. Je vindt ze hier: https://www.cfci.nl/nl.html    

Maar ik benadruk het nogmaals, een beroep uitoefenen zonder de taal te kennen is erg moeilijk.     

Veel mensen zijn erg gecharmeerd van de oude natuurstenen huizen. Terecht, want ze zijn inderdaad prachtig. Maar weet wel dat je voor restauratie een heel ander assortiment gereedschap nodig hebt dan in Nederland. Spouwmuren kent men hier niet. De oude huizen hebben natuurstenen muren van 80 tot 100 cm dik. De muren lopen van onder naar boven taps toe. Geen muur is echt recht en de muren staan ook niet altijd haaks op elkaar. Franse huizen worden meestal van binnen geïsoleerd. Nieuwe huizen worden gebouwd van "parpaings"; holle betonstenen.

In Frankrijk kent men niet het centraal dozen systeem. Een Frans huis kent heel veel elektrische groepen. Stopcontacten en verlichting zijn gescheiden.
Ook de dakconstructie is hier anders. De dakbedekking van veel oude huizen is van leisteen.

Voor technische details kunt u de rubriek wonen in Frankrijk raadplegen. Hier worden enkel wat bijzonderheden, die extra aandacht verdienen, toegelicht.