Funderingen

In Frankrijk wordt niet veel geheid. De bodem is vrijwel altijd stevig genoeg om een gegraven fundering te gebruiken. Raadpleeg uw doe-het-zelf boek om de dikte, de hoogte en de bewapening van de fundering te bepalen. Het beton kunt u zelf aanmaken of aan laten voeren. U kunt ook kant en klare zakken met betonmortel kopen (zakken van 30 of35 kg) maar dat is wel duurder. Denk tevoren goed na over de doorvoeringen; elektrische leidingen, water, gas, afvoer, etcetera.
De samenstelling van het beton is: 1 volumedeel cement: twee volumedelen zand: drie volumedelen gravel
Voor het beton kunt u "sable de carrière" gebruiken. Dat is goedkoper dan rivierzand. Het wordt gemaakt uit graniet. Water bijvoegen totdat er een smeuïge massa ontstaat.


Ik ben geen bouwkundige. Dus stel u goed op de hoogte. Het hieronder geschrevene is niet meer dan een vingerwijzing

  Werkwijze

 Als u de maten voor de fundering hebt berkend moet u de diepte bepalen. De onderste kant van de fundering moet onder de vorstgrens liggen. Voor de bewapening zijn speciale funderingsmatten verkrijgbaar. Welke u moet gebruiken hangt af van de bodem. Is die gelijkmatig van structuur dan kunt uonderstaande bewapening gebruiken.

semelle

Voor de bewapening zijn speciale funderingsmatten verkrijgbaar. Welke u moet gebruiken hangt af van de bodem. Is die gelijkmatig van structuur dan kunt de bewapening links gebruiken. Is de bodem ongelijkmatig van structuur dan moet u de bewapening rechts gebruiken.

U kunt bekistingshout gebruiken of goedkoop wit spaanplaat. Soms wordt het beton ook rechtstreeks in het funderingsgat gestort. Dan moet u u het gat wel bekleden met plastic. De bekisting kunt u eventueel laten zitten (verloren bekisting). Leest u vooraf een doe het zelf boekje door over hoe bewapening te gebruiken.

Als u het beton stort moet u het wel verdikken met behulp van een trilnaald. u kunt hier ook een stalen staaf voor gebruiken die u trillend in het beton beweegt. De bewapening moet minimaal 3 cm van de buitenkant van het beton blijven om betonrot te voorkomen. Het beton is na 28 dagen volledig uitgehard.

Wilt u op het beton werken met parpaings dan moet u in de fundering ook de verticale bewapening voor de parpaings aanbrengen           

ringbalk met bewap.