Het vervangen van ramen en deuren
 Je hebt een mooi oud huis gekocht en je wilt het opknappen. Zolang je aan de constructie niets verandert kun je aan de slag gaan. Voor het maken van nieuwe openingen in de gevels heb je toestemming nodig.
Laten we eerst de oude ramen en deuren vervangen. Veel oude huizen hebben geen dubbel glas en de oude deuren hebben geen dorpel en zijn erg tochtig. De vervanging van deuren en ramen lijkt een moeilijke klus, maar kan, mits men een beetje handig is en zich goed voorbereidt, best zelf gedaan worden.  Dat kan vele duizenden euro's besparen. Ik heb zelf bijvoorbeeld vier terrasdeuren vervangen. Een bekende Franse ramenzetter rekende daarvoor € 7500,- . Ik heb het zelf gedaan voor € 1500,-. Toch lekker meegenomen. Werk altijd wel met twee man (of vrouw). Dubbel glas is zwaar en het is erg handig als iemand dingen kan vasthouden terwijl je aan het werk bent.
Voor de ramen heb je keuze uit maatwerk of standaardwerk in hout, PVC en aluminium. Dat is dus de eerste keus die je moet maken. Hout zullen veel mensen direct spontaan zeggen. Veel prijsverschil zit er niet tussen hout en PVC. PVC is vrijwel onderhoudsvrij en dat is, zeker met het klimmen der jaren, wel erg gemakkelijk. Hoewel de standaardkleur wit is, zijn ze ook in andere kleuren en in houtmotief te verkrijgen. Onze oorspronkelijke ramen en deuren waren in harhout en wit gelakt. Wij hebben ze vervangen door standaard witte PVC exemplaren en zijn er erg gelukkig mee. Het is natuurlijk wel zo dat er aan hout nog wat te schaven valt en dat kan met PVC en aluminium natuurlijk niet. Voordeuren zijn tegenwoordig ook in ijzeren uitvoering verkrijgbaar.
Veel openingen, ook in oude huizen, hebben een standaardafmeting of een die er dicht bij komt.
Je kunt dat controleren bij diverse winkels en bedrijven. Twee bekende namen op dit gebied zijn bijvoorbeeld Bricodepôt (http://www.bricodepot.fr/montlucon/) of Lapeyre (http://www.lapeyre.fr/accueil.html), maar er zijn er nog veel meer.
matenramen  
  

Hierboven zie je een lijst met maten en prijzen (zijn natuurlijk aan veranderingen onderhevig) van PVC ramen van Bricodepôt. Ze hebben respectievelijk een, twee of drie openslaande delen (vantaux).
Allereerst moet je goed meten hoe groot de opening is van het raam dat je wilt vervangen. Ramen kunnen op diverse manieren worden aangebracht. In oude huizen is het meestal "en applique" of "en tunnel". Bij de eerste is er een uitsparing in de muur gemaakt waartegen het raam is gemonteerd. In het tweede geval is het raam in een opening zonder verdere voorzieningen geplaatst. Bij renovatie worden nieuwe ramen soms ook in de isolatielaag geplaatst. Dat heeft als voordeel dat er geen koudebrug ontstaat. het nadeel is dat je de ruimte van een vensterbank mist.

Controleer ook of er na de inbouw stuukwerk tegen het raam is geplaatst. Sla daarvoor voorzichtig met een steenbeitel een stukje van het stuukwerk tegen het raamkozijn weg (1 cm op elke rand volstaat ) en meet het veschil op. Kijk dan in de tabel of jouw maat erbij zit. Let op, bij de opgegeven maten moet je 5 cm optellen bij de breedte en 3 cm bij de hoogte. Dit staat overigens ook rechts onder de tabel aangegeven. Dit kan voor elk ander fabrikaat anders zijn. Het nieuw te zetten raam moet dezelfde totale grootte hebben als de gemeten opening maar mag ook iets kleiner zijn. Kleine verschillen kunnen worden overbrugd met purschuim en cement. Voor grotere afwijkingen moeten hardhouten opvulstukken worden gebruikt. Probeer ook andere doe_het_zelf winkels zols bijvoorbeeld Leroy. Let ook op de diepte van het raamkozijn. Die is standaard meestal 6 cm maar er bestaan ook diepere.

Ramen en deuren kunnen op diverse manieren worden aangebracht. Bij renovatie worden de nieuwe deuren soms aan de binnenzijde tegen de oude kozijnen geschroefd. Daarvoor is speciaal afwerkmateriaal verkrijgbaar om de oude kozijnen weg te werken. Sommige bedrijven werken op deze wijze. Het gaat snel en is goedkoop. Ik geef er de voorkeur aan het oude kozijn weg te halen; zeker als die van hout zijn en je er kunststoframen voor in de plaats wilt aanbrengen. De oude kozijnen moeten dan ook nog in goede staat zijn.
Er zijn daarnaast drie andere manieren op kozijnen aan te brengen. U zit ze hieronder afgebeeld. Meestal zijn de oude ramen in "applique" aangebracht en kunnen de nieuwe ramen er ook zo worden ingezet. Bij nieuwbouw wordt veel "en tunnel" gewerkt. Het plaatsen van de ramen in de isolatie voorkomt koudebruggen, maar u gaat wel uw vensterbank missen.

raam1  

De kozijnen van PVC ramen en deuren zijn over het algemeen smaller dan die van hout. Dat kan bij dik stuukwerk problmen opleveren.  

Hier links ziet u hoe dat kan optreden. De na het plaatsen van het oude raam aangebrachte stuuklaag is zo dik dat de scharnieren deels achter het stuukwerk verscholen gaan en het raam niet open kan. Men kan dit oplossen door de stuuklaag weg te hakken en een nieuwe dunnere laag aan te brengen, maar dat is wel veel extra werk!

Wat heeft u nodig om het raam te plaatsen.

 • Het raam. Dit wordt goed verpakt aangeleverd. Controleer het wel op eventuele bechadigingen. Het pvc is afgeplakt met blauw beschermfolie. laat dat zitten tot al het werk gedaan is. het voorkomt beschadigingen bij het plaatsen. Het openslaande deel wordt op de plaats gehouden met behulp van plastic pluggen. Laat die zitten.
 • Speciale slagpluggen.visbeton U ziet er een hier rechts afgebeeld. Het deel dat in de muur komt is dunner dan het deel dat het kozijn vasthoudt. De gele plug past precies over het dunne deel. Er zit ook een plastic afdekdopje bij.
 • Deur en raambeslag
 • Zelfklevend afdichtband. Dit is in diverse lengtes verkrijgbaar. Het wordt onder het raam/deur aangebracht en verzorgt de water- en tochtdichte afsluiting . U heeft de breedte van het raam plus 20 cm nodig.
  • Benodigd
 • Purschuim
 • Overschilderbare kit (wit) met kitspuit.
 • afplakband
 • Klein breekijzer
 • Houtzaag (eenelektrische flexzaag is erg handig)        
 • Betonbeitels (eventueel SDS beitels die in een slagboormachine passen)
 • Boormachine met steen- en betonboren.
 • Accuboormachine met schroefmogelijkheid.
 • Waterpas en schietlood  
 • Hamer 
 • Speciekuip met troffel en voegijzer en specie
 • Haakse slijpmachine
 • Kleine houten plugjes (zelf maken)  
raam2

Werkwijze

Haal het oude raam/deur uit de scharnieren. Wilt u de scharnieren en het andere hang- en sluitwerk bewaren, haal het er dan nu af. Zaag de kozijnen links en rechts zover mogelijk in met de flexzaag. Haal eventuele schroeven uit het hout. Hak ter plaatse een opening in het stukwerk zodat u het breekijzer achter het kozijn kunt wrikken. Breek nu het kozijn weg. Oude ramen en deuren zijn dikwijls met u-vormige ijzers in de muur vastgezet. Slijp die weg met de haakse slijptol. Haal met de elektrische of handbeitel wat stuukwerk aan de binnenzijde weg zodat het nieuwe raam er gemakkelijk in kan. Hak in de sponning eventueel uitstekend metserlwerk weg. Vlak het cement aan de onderzijde goed vlak af. Eventueel bijwerken en horizontaal maken met snelcement.

Haal het raam met kozijn uit de verpakking. Laat het blauwe beschermfolie zitten. Haal het raam uit het kozijn (pluggen laten zitten). (daarvoor moet de kruk worden geplaatst) Probeer of het kozijn goed past en gemakkelijk in de sponning kan worden geplaatst. Haal het kozijn weer weg en plak het afdichtband onder de toekomstige dorpel; zodanig dat het aan elke zijde tien centimeter in de sponning oploopt.
Plaats het kozijn en stel het vertikaal met waterpas en schietlood. Zet het voorzichtig klem met houten plugjes. Denk er aan dat het kozijn niet vervormt. Heeft u aan weerszijden wat ruimte over vul die dan op met op maat gemaakte hardhouten blokjes op de plaats waar de slagpluggen moeten komen. Die moeten voorkomen dat het kozijn vervormt bij het vastschroeven. Het aantal benodigde slagpluggen is afhankelijk van de grootte van het raam. Plaats er een bij elk scharnier plus een aan de bovenzijde. (Bij een klein raam is dat laatste niet nodig). Boor een gat door het kozijn in de muur (diepte gat is lengte plug plus een cm). Breng wel even met een priem een centreergat aan voor dat je gaat boren, zodat de boor niet verloopt. De gaten komen in de sponning zodat de pluggen niet zichtbaar zijn als het raam dicht is. Schoef de slagplug een klein stukje in de gele plug en sla de plug tot het dikke deel in het kozijn. Schroef het er daarna nog een stuk in. Controleer of het kozijn nog vertikaal staat en boor daarna het volgende gat aan dezelfde zijde. Herhaal dit proces aan de andere kant. Boor daarna de overige gaten en schroef de pluggen er verder in. Pas er voor op dat er geen spanning op het kozijn komt dat het doet kromtrekken. Plaats de plastic afdekplaatjes en zet het raam of de deur weer in de scharnieren. Controleer of alles goed past . Werk nu de zijkanten binnen af. Grote openingen dichten met snelcement en/of purschuim. Werk u met purschuim, plak dan het kozijn en de muur goed af!  Snij het purschuim na uitharding weg tot een halve cm in de sponning. Herstel de pleisterlaag. 
Werk de kieren aan de buitenzijde af met specie en/of kit. Breng eventueel de bijgeleverde onderdorpel aan in de ramen (niet altijd van toepassing). Nu kunt u de pluggen en de beschermfolie weghalen.

 raam1  Het raam links was smaller dan het oude raam.  Daaromheb ik er links en rechts houten opvulstukken ingezet.
 raam2  Dit raam bestaat uit een dub bel en een enkel raam. Deze zijn aan elkaar geschoefd en met kit afgewerkt.
 raam3  Links ziet u een dubbele terrasdeur. 
 Dubbele beglazing is natuurlijk de beste oplossing. U kunt natuurlijk ook voorzetramen plaatsen. Daar zijn speciale systemen voor beschikbaar die op maat kunnen worden gemaakt. Wij hebben dat, om financiële redenen, in het begin ook gedaan. Het geeft zeker een behoorlijke besparing aan energie, maar geeft ook veel extra werk om de ramen schoon te houden. Uiteindelijk is dubbele beglazing de oplossing.