Ons Huis


Ons huis stamt uit eind zeventiende of bgin achttiende eeuw. Precies valt dat niet meer na te gaan. Clermonteix bestond al in de zestiende eeuw en ons huis is een van de oudste. Het is opgetrokken uit de lokale wat geelachtige granietsoort. De muren zijn een meter dik. Het bestaat uit twee delen. Het linkerdeel was het oude woonhuis en het rechterdeel de stal. De stal is in de zestiger jaren bij het woonhuis getrokken. De dakbedekking bestaat uit leisteen. Dwars op het huis staat een grote schuur van 110 m² We hebben al heel wat aan het huis veranderd. Direct na de koop hebben we de ingang veranderd.Dat was oorspronkelijk de linker deur op de foto. Je viel dus letterlijk met de deur het huis binnen. De deur rechts was vroeger een raam van de keuken. De oude keuken hebben we veranderd in een entree, een wc en een kast waarin naast de wasnachine, een koelvriescombinatie en voorraden staan. De keuken is verplaatst naar de vroegere eetkamer. Die is verbouwd tot een Amerikaanse keuken. In die keuken bevindt zich nog de oude gemetselde broodoven. De hele vloer hebben we opnieuw laten betegelen. Er zijn daarna nog vele dingen verbouwd. De hele elektrische installatie is aangepast aan de nieuwe normen en de aarding is vernieuwd
Huisvoor

Het terras aan de achterzijde hebben we over negen meter verbreed tot vier meter. Boven de voordeur hebben we een overkapping aangebracht en voor die deur een stoep. We hebben een houtkachel geïnstalleerd in de oude schouw van de broodoven. De bovenverdieping van het linker deel van het huis was open. Een balustrade scheidde hem van de benedenverdieping: We hebben er een overloop getimmerd. We hebben nieuwe deuren en ramen in de schuur geplaatst. We hebben een werkplaats van 20 m² gebouwd aan de achterzijde van de schuur: We hebben de oude wc en de oude douchecel samengetrokken en verbouwd tot badkamer. We hebben een nieuwe centrale verwarming laten aanleggen en een aantal radiatoren toegevoegd. We hebben een open, overdekte, ruimte gebouwd om het kachelhout droog op te kunnen slaan. We hebben de ramen aan de voorzijde laten vervangen door nieuwe met dubbel glas. We hebben het leistenen dak van het linker deel van het huis laten vervangen. We hebben twee kunststof ramen laten plaatsen in de achtegevel. We hebben de vloer van de eerste etage geëgaliseerd en de verdieping verdeeld in twee slaapkamers. We hebben in 2007 de hele sanitaire installatie laten vervangen; een nieuwe septic tank en een nieuw afvloeiïngssysteem geïnstalleerd. We hebben een warmtepomp laten installeren. In 2011 hebben we zelf vier oude houten enkelglas terrasdeuren vervangen door PVC exemplaren. Ook hebben we nog vier ramen vernieuwd. In 2011 hebben we een tweede houtkachel geïnstalleerd en het hele huis opnieuw geschilderd Naast de hierbovengenoemde grote klussen hebben we nog een heel groot aantal kleinere klussen uitgevoerd. Dat is te veel om hier op te noemen. Heel veel hebben we zelf gedaan, maar er zijn natuurlijk klussen die ons kunnen te boven gaan en die we hebben laten uitvoeren.

In oktober 2014 hadden we eindelijk de middelen om wat aan het dak van onze schuur te doen. Het oude pannendak begon aardig te verzakken, de panlatten waren slecht en ook de pannen waren aan vervanging toe. We hebben besloten om de pannen te vervangen door stalen dakpanplaten. Dit zijn stalen platen waarin het profiel van dakpannen is gestanst. Ze zijn 80% lichter dan dakpannen en beter water en stuifsneeuw dicht. We hebben het werk gegund aan een bevriende Nederlandse ZZP'er die in Moutier Malcard woont (Thetmarconstructions), maar ik heb hem bij het werk geholpen. Het viel me reuze mee, dat werken op grote hoogte (schuur is ongeveer 8 m hoog). Het resultaat mag er zijn.

grange02
  

We worden ouder. Dat overkomt iedereen natuurlijk, maar je staat er niet altijd bij stil. De badkamer, die we veertien jaar geleden aan hebben gelegd en die in die tijd prima voldeed, was aan verandering toe. Om op hoge leeftijd nog in een bad te klimmen om te douchen is niet verstandig. Dus moest er een inloopdouche komen, maar Hans wilde wel zijn bad behouden. Dus intoog Hans in januari 2016 aan het werk.

Dat betekende heel veel breekwerk. De toegangsdeur, die maar 63 cm breed was, hebben we vervangen door een 83 cm brede deur. Die moest in de bestaande muur worden uitgeslepen. Stof, stof en nog eens stof.

     

Het bad en de inloopdouche kwamen naast elkaar. Voor de douche moesten een goot en een afvoer in vloer worden uitgehakt. Er ging van alles mis. Het solderen van de nieuwe waterleidingen wilde maar niet lukken de afvoerleiding bleek een scheur te vertonen, enzovoorts. Veel zaken moesten twee keer worden gedaan! En een stof.....! Het stof zal overal in het huis. Maar het resultaat mag er zijn en we zijn er tevreden mee.   

         badk03

 Maar we zijn er nog niet. Onze slaapkamer ligt op een vide boven de salon en is afgezet met balustrades. Dat geeft een heel mooi ruimtelijk idee en we waren er ook heel tevreden mee. Maar nu we ouder worden moet schoonheid wijken voor praktisch wonen. Onze slaapritmes beginnen uiteen te lopen en als iemand boven ligt te slapen kun je beneden erg weinig doen. We gaan nu de slaapkamer dicht maken met dubbele gipsplaten met isolatiemateriaal er tussen, en de vloer isoleren met geluidsisolerend laminaat. Daarnaast is er het plan om boven ook een toilet met een wastafel te realiseren. Gipsplaat is zwaar en met een afmeting van 250 bij 120 cm moeilijk door een man te hanteren. Omdat Hans de klus alleen moet uitvoeren moeten we de zaken handig aanpakken. We gaan dus halve gipsplaten gebruiken. Dat geeft iets meer werk, maar ze zijn beter te hanteren. Het toilet komt boven het toilet benden in de hal, zodat de afvoer gemakkelijk door de houten vloer kan worden doorgetrokken. Er moet natuurlijk een ontluchting op en die moet door de een meter dikke muur worden aangelegd. Ook de koud en warm water leidingen moeten vanaf beneden naar boven worden doorgetrokken. Nogal een stevige klus dus.             
Clermonteix nap

Hier links ziet u een kopie van een kaart uit het kadaster van Napoleon uit 1810. Op deze kaart zijn ons huis (maison) en onze schuur (grange) al duidelijk aangegeven. Het dorp Clermonteix bestond al in de zestiende eeuw. Of ons huis ook uit die tijd dateert is nog niet duidelijk geworden. Wel weten we dat er iuit 1800 voor het eerst een schriftelijk bewijs bestaat dat er belasting over werd geïnd.

In de zestiende eeuw in het jaar 1998 werd in Clermonteix Michel Villedo, de latere bouwmeester van Lodewijk XIV, geboren. In welk huis is niet bekend.

  plattegrond huis
  Hierboven de plattegrond van de benedenverdieping van ons huis
Het huis bestaat eigenlijk uit twee delen die van elkaar zijn gesscheiden door een muur van een meter dik. Het linkerdeel is het oude woonhuis. Het rechterdeel was vroeger de stal die later bij het woongedeelte is getrokken. De delen zijn met elkaar verbonden door twee, lage, doorgangen op de benedenverdieping.Rechts in de keuken (cuisine) ziet u de schoorsteen van de broodoven, die nog geheel in oude staat is en die doorloopt in het rechter deel (four à pain). Er staat nu een houtkachel voor. Toen wij het huis kochten zat de voordeur in de keuken en je viel met de deur het huis in. We hebben die deur vervangen door een "porte fenêtre", een deur met een hoop glas en de ingang verlegd naar de oude keuken (entrée), waar ook een WC en een voorraadkast zijn opgenomen.
plattegrond huis 2  
Hierboven de plattegrond van de bovenverdieping 

De rechter slaapkamer (chambre à coucher) ligt op wat hier een mezzanine genoemd wordt en heeft via een trap een open verbinding met de salon. Omdat het een heel grote ruimte was om te verwarmen hebben we in de salon, tegen de rechtermuur een houtkachel (14kw) met dubbelwandige schoorsteen laten aanleggen. De gasverwarming wordt nu maar zelden meer gebruikt. Enkel als warmwatervoorziening. Overdag en gedurende de nacht verwamen we het huis met de warmtepomp. Het hele huis is nooit kouder dan 17°C. Het gas, wat per tankwagen wordt aangevoerd, is erg duur. Achter het huis staat de tank. Gedurende de avonden en als de temperatuur onder de 5 graden zakt, steken we de houtkachels aan.

In april 2015 hebben we een groot zonnescherm aangeschaft. Het ding is 580 bij 350 cm en weegt 106 kg; Niet iets dat je dus even aan de gevel ophangt. Maar het resultaat mag er zijn.

scherm1

Wilt u meer over ons huis weten? Kijkt u dan naar de diashow (in het menu boven)die de ontwikkeling van ons huis laat zien