Sterren kijken Inleiding

Inleiding

Mensen hebben mij gevraagd, hoe het komt dat ik zoveel sterren ken. Ik ben opgeleid tot stuurman GHV en sterrenkunde is daarbij een heel belangrijk vak. Ik wil hier geen les sterrenkunde geven, maar jullie vertellen hoe je de diverse sterrenbeelden en sterren kunt vinden. Je kijkt daarna met heel andere ogen naar de hemel.

In Nederland, maar ook hier in Frankrijk bij grote steden is de lichtvervuiling zodanig, dat we de sterren nauwelijks kunnen waarnemen. Maar op het platteland is het gedurende de nacht echt donker en kunnen we de sterren wel duidelijk waarnemen. op zee is het pas echt donker; helemaal zonder lichtvervuiling.

Voor een zeeman zijn, of waren (tegenwoordig hebben we GPS), sterren erg belangrijk. Zij kunnen er hun positie mee bepalen. Maar dan moet je de sterren wel kunnen vinden en kunnen benoemen.

De afstand tussen de sterren en de aarde is onnoemelijk (vele lichtjaren) groot. Een lichtjaar is iets minder dan 18 miljard kilometer. De dichtstbijzijnde ster ligt op een afstand van 4,24 lichtjaar van ons vandaan. Als je dat vergelijkt met de middellijn van de aarde (12742 km) dan is die middellijn van de aarde eigenlijk zo onnoemelijk klein ten opzichte van de afstand tot de sterren, dat je de aarde als een puntje kunt beschouwen. Zo klein dan je best kunt stellen dat elke waarnemer op aarde een ster in dezelfde richting ziet.

schijnbdag2 Hiernaast zie je de aarde, als cirkel afgebeeld. De lijn door het middelpunt van de aarde naar de poolster komt op het noordelijk halfrond op het aardoppervlak uit in de Noordpool en op het zuidelijk halfrond in de Zuidpool. De aarde is hier als een kleine cirkel getekend, maar je kunt je voorstellen dat je de ruimte rondom een waarnmer als een plat vlak kunt zien.