Back to Top
 Sterren kijken alignementen

Alignementen

Alignementen zijn hulplijnen die je gebruikt om sterren te kunnen vinden. Op het noordelijk halfrond hebben we twee heel duidelijke uitgangspunten; de sterrenbeelden Grote Beer (Ursa Major) en Krijgsman (Orion).

De Grote Beer is een duidelijk herkenbaar sterrenbeeld in de vorm van een steelpan. Als je de rechter zijkant van de pan met vijf keer verlengt naar boven, kom je uit in de Poolster. Het is geen echt heldere ster, maar toch goed zichtbaar en het begin van het sterrenbeeld Kleine Beer (Ursa Minor). Het ziet er uit als een klaine steelpan.
Als je boog van de steel van de grote beer naar onderen toe verlengt, kom je bij een heel heldere ster, Arctures, van het sterrenbeeld Ossenhoeder (Bootes).

GroteBeer

Hier links zie je de alignementen in rood aangegeven.

 Rechts vind je de alignementen vanuit de Grote Beer, in rode lijnen aangegeven.

AlignementengrtBeer
ScreenShot300  ScreenShot301 ScreenShot302
 De sterrenhemel van 1 aug 22h00, 1 sept 20h00 en 1 oct 18h00. Hier zijn de alignementen goed te volgen. De Krijgsman is het tweede uitgangspunt aan de Noordelijke hemel om sterren te vinden. Het sterrenbeeld in vooral in de winter goed te zien en opvallend is de helderste ster aan ons firmanent,Sirius van de Grote Hond (Canis Major) die links onder Orion staat. alnilam, de middelste ster van de gordel van Krijgsman, was altijd een populaire ster voor een stersbestek.  Hier de sterrenhemel op 1 dec 23h00, 1 jan 21h00, 1 feb 19h00.
Hierbij zien we dus Krijgsman (Orion)